Tentoonstelling Explosiegevaar! | Verzetsmuseum Amsterdam

Voor de tentoonstelling EXPLOSIEGEVAAR! in het Verzetsmuseum Amsterdam, voorjaar 2018, werkte het Maquette Atelier werk- en bouwtekeningen uit. Daarnaast was de bouw van tentoonstellingsruimtes, meubels en vitrines ook voor rekening van het atelier.

Deze tentoonstelling bestaat uit twaalf kamers waarin de bezoeker met een interactieve 3D audiotour wordt meegenomen in het verhaal van zes verzetsstrijders en hun poging het bevolkingsregister te vernietigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De centrale vraag in dit avontuur is “Wat zou jij doen?”.

Dit project was een samenwerking met Trapped in Suburbia.

 

Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam Tentoonstelling Explosiegevaar! Verzetsmuseum Amsterdam

 

Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent

Tentoonstelling Magische miniaturen | Museum Catharijneconvent Utrecht

Voor Museum Catharijneconvent in Utrecht bouwden we werktafels voor de tentoonstelling Magische miniaturen. De expositie laat de kleurrijke kant van de donkere middeleeuwen zien. Centraal staan de prachtige illustraties in middeleeuwse boeken en met behulp van de werktafels kunnen bezoekers zelf aan de slag.

De pers schreef lovende recensies en bezoekers waardeerden de tentoonstelling met een negen. 

De werktafels voor Magische miniaturen werden gemaakt in opdracht van Trapped in Suburbia en Museum Catharijneconvent.

 

Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent

 

 

 

 

Maquette Ruimte voor de stad | Driehoek Loosduinen Den Haag

Hoe betrek je bewoners op een actieve manier bij de ontwikkeling van hun wijk? In het kader van Ruimte voor de Stad werkte het Maquette Atelier in opdracht van de Gemeente Den Haag een concept uit.

Tijdens een inspraakavond in de groene driehoek Loosduinen werd bewoners gevraagd met behulp van prikkers, voorzien van iconen op een plattegrond – een stedenbouwkundig model – aan te geven waar ze ruimte zagen voor hoogbouw, laagbouw, groen, speeltuinen, ontmoetingsplekken en onderwijs. Een speelse manier om burgers te laten participeren in de nodige veranderingen in het gebied.

Medewerkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) informeerden bezoekers en gingen ook zelf naar huis met informatie. Of anders gezegd, naar huis met een grote plattegrond waarop letterlijk ideeen van bezoekers af te lezen waren.

Het concept resulteerde in een productieve, positieve inspraakavond, waarin elke bezoeker gelijkwaardig bevraagd werd.

 

Maquette Ruimte voor de stad, Gemeente Den Haag Maquette Ruimte voor de stad, Gemeente Den Haag

Maquette Ruimte voor de stad, Gemeente Den Haag

 

Maquette Keith Haring zeecontainer | Venduehuis Den Haag

Voor het Venduehuis in Den Haag realiseerde het Maquette Atelier een 1:1 replica van een door Keith Haring beschilderde zeecontainer.

In 1987 beschilderde de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in één dag een container van 12 meter op het strand van Surfers Paradise in Knokke. De replica werd gemaakt, omdat het origineel geveild werd. Voor en tijdens de veiling stond de container op het voorterrein van het veilinghuis in de Haagse Nobelstraat.

De bouw en beschildering was een samenwerking met de studenten van de opleiding stand- en decorbouw van Nimeto Utrecht. Een groep studenten beschilderden, net als Keith Haring, in één dag de container.

 

Replica Keith Haring zeecontainer Venduehuis Den Haag 

 

Maquette Hotel Houthaven Amsterdam | Kollhoff & Pols Architecten

Het werk van het Maquette Atelier is divers: in toepassing, formaat en materiaal, van modellen tot tentoonstellingen. Voor Kollhoff & Pols Architecten maakten wij een maquette van het winnende ontwerp van Hotel Houthaven aan ‘t IJ, aka Boot&co

Voor deze maquette maakten wij gebruik van massief en fineer Amerikaans noten, esdoorn en giethars. 

De schaal van de maquette is 1:200. 

 

Maquette Huis Huguetan Den Haag | West

Een maquette is bij uitstek een visueel middel om een ander te overtuigen.

In dit geval presenteerde kunstcentrum West met behulp van een door het Maquette Atelier gemaakt model – schaal 1 op 50 – hun visie aan de wethouder en andere belanghebbenden. De maquette laat de klassieke straatzijde van stadspaleis Huis Huguetan aan de Lange Voorhout in Den Haag zien met daarin tentoonstellingen van West. Te midden van de verschillende culturele erfgoedinstellingen op het Lange Voorhout wordt door West een podium gecreëerd voor experimentele en hedendaagse kunst. West is van mening dat het Museumkwartier ook hedendaagse kunst verdient en heeft tijdelijk intrek genomen op dit adres.

Het interieur van de maquette werd gemaakt in samenwerking met Marie José en Akiem van West.

 

maquette jason file

Maquette Sculpture Garden | Jason File

  • Voor Jason File hebben we deze kleine maquette gemaakt voor zijn inzending voor de Picton Art Prize.

Zijn voorstel “Sculpture Garden” heeft het tot de laatste 8 gehaald. Maar helaas is hij het dit keer niet geworden.

maquetteschaal 1:30

maquette jason file

Maquete Biesbosch bruggen | NEXT architecten

In opdracht van NEXT architecten ( in samenwerking met Balast Nedam ) hebben wij twee maquettes gemaakt.

Ze verbeelden bruggen die voor natuurgebied de Biesbosch zijn ontworpen.

De maquettes zijn gespiegelde landschappen, met in elk een brug. Bij de ene brug werd de spiegel in de lengte richting toegepast, bij de ander in de dwars richting.

Door de bruggen voor de helft te maken en deze tegen de spiegel aan te monteren, werden de symmetrische ontwerpen compleet.

Maquette prijsvraag Cultuurcentrum Den Haag | Benthem Crouwel Architecten

Opdrachtgever:

Benthem Crouwel Architecten

Schaal:

1/500

Voor het Amsterdamse bureau Benthem Crouwel Architecten hebben wij de maquette gemaakt voor hun visie op het nieuwe Dans- en Muziekcentrum in Den Haag. Het wordt de thuishaven van het Koninklijk Conservatorium, het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en de Stichting Gastprogrammering.

foto: Benthem Crouwel Architecten