De Wondere Wereld van El Pintor.

Het Huis van El Pintor is een wondere wereld waar de kinderen – zonder volwassen – op avontuur gaan. Dat past bij de filosofie van Galinka, het creatieve brein achter El Pintor. Ze wilde de fantasie van kinderen prikkelen, ze uitnodigen om nieuwe werelden te ontdekken en om zélf aan de slag te gaan. Galinka maakte de illustraties en de tekst van dit boek.

 

Ontwerp: TakenbyStorm

Museum: Verzetsmuseum Amsterdam

Serieus Grappig

Bijtend, baanbrekend of luchtig? Waar mag je nu wél en waar mag je nu geen grappen over maken in satire? Waar ligt de grens? In de tentoonstelling Serieus grappig  in het Instituut Beeld en Geluid ontdek je hoe satire je laat lachen terwijl het serieuze onderwerpen aan de kaak stelt en waarom satire zo belangrijk is.

Satire moet een beetje schuren. En schuren doet Serieus grappig niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk want de muren zijn van schuurpapier. Via allerlei elementen wordt de bezoeker een beetje op de hak genomen en ontdekt zo waar de eigen satiregrenzen liggen. Er zijn krukjes die weegschalen blijken te zijn, video schermen waarvoor je met je hoofd in een vuilnisbak moet, je kunt je eigen satirische troonrede opnemen, testen hoe snel je op je teentjes getrapt bent, wat jouw nasmaak is aan deze tentoonstelling èn wordt je netjes ingevulde bezoekers enquete direct door de shredder gehaald. Eens kijken hoe het zit met jouw gevoel voor humor 😉

 

Additional photos by Jorrit Lousberg / Ontwerp Trapped in Suburbia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laboratorium Rembrandt

In de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt. Rembrandts techniek ontrafeld stappen bezoekers in de schoenen van de wetenschappers. Denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren op de plek waar Rembrandt zijn kunstwerken bijna 400 jaar geleden maakte, museum het Rembrandthuis.

Het voormalige atelier van Rembrandt werd hiervoor speciaal getransformeerd tot een laboratoriumachtige setting, waarin de nieuwe inzichten en geheimen van de meester stap voor stap worden blootgelegd. Laboratorium Rembrandt is geen tentoonstelling waar je alleen kijkt maar vooral een waar je actief aan de slag moet! Jonge bezoekers vanaf 6 jaar krijgen bij binnenkomst in het museum een speciaal clipboard mee met een onderzoekskit. Aan de hand van vragen en opdrachten ga je zelf op onderzoek uit in de tentoonstelling.

 

Ontwerp: Trapped in Suburbia

Foto’s: Jorrit Lousberg / Billy Jo Krul

 

 

Tentoonstelling Explosiegevaar! | Verzetsmuseum Amsterdam

Voor de tentoonstelling EXPLOSIEGEVAAR! in het Verzetsmuseum Amsterdam, voorjaar 2018, werkte het Maquette Atelier werk- en bouwtekeningen uit. Daarnaast was de bouw van tentoonstellingsruimtes, meubels en vitrines ook voor rekening van het atelier.

Deze tentoonstelling bestaat uit twaalf kamers waarin de bezoeker met een interactieve 3D audiotour wordt meegenomen in het verhaal van zes verzetsstrijders en hun poging het bevolkingsregister te vernietigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De centrale vraag in dit avontuur is “Wat zou jij doen?”.

 

Ontwerp Trapped in Suburbia.

 

 

Tentoonstelling Magische miniaturen Museum Catharijneconvent

Tentoonstelling Magische miniaturen | Museum Catharijneconvent Utrecht

Voor Museum Catharijneconvent in Utrecht bouwden we werktafels voor de tentoonstelling Magische miniaturen. De expositie laat de kleurrijke kant van de donkere middeleeuwen zien. Centraal staan de prachtige illustraties in middeleeuwse boeken en met behulp van de werktafels kunnen bezoekers zelf aan de slag.

De pers schreef lovende recensies en bezoekers waardeerden de tentoonstelling met een negen. 

De werktafels voor Magische miniaturen werden gemaakt in opdracht van Trapped in Suburbia en Museum Catharijneconvent.

 

 

 

 

 

Maquette Ruimte voor de stad | Driehoek Loosduinen Den Haag

Hoe betrek je bewoners op een actieve manier bij de ontwikkeling van hun wijk? In het kader van Ruimte voor de Stad werkte het Maquette Atelier in opdracht van de Gemeente Den Haag een concept uit.

Tijdens een inspraakavond in de groene driehoek Loosduinen werd bewoners gevraagd met behulp van prikkers, voorzien van iconen op een plattegrond – een stedenbouwkundig model – aan te geven waar ze ruimte zagen voor hoogbouw, laagbouw, groen, speeltuinen, ontmoetingsplekken en onderwijs. Een speelse manier om burgers te laten participeren in de nodige veranderingen in het gebied.

Medewerkers van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) informeerden bezoekers en gingen ook zelf naar huis met informatie. Of anders gezegd, naar huis met een grote plattegrond waarop letterlijk ideeen van bezoekers af te lezen waren.

Het concept resulteerde in een productieve, positieve inspraakavond, waarin elke bezoeker gelijkwaardig bevraagd werd.

 

 

 

Maquette Keith Haring zeecontainer | Venduehuis Den Haag

Voor het Venduehuis in Den Haag realiseerde het Maquette Atelier een 1:1 replica van een door Keith Haring beschilderde zeecontainer.

In 1987 beschilderde de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring in één dag een container van 12 meter op het strand van Surfers Paradise in Knokke. De replica werd gemaakt, omdat het origineel geveild werd. Voor en tijdens de veiling stond de container op het voorterrein van het veilinghuis in de Haagse Nobelstraat.

De bouw en beschildering was een samenwerking met de studenten van de opleiding stand- en decorbouw van Nimeto Utrecht. Een groep studenten beschilderden, net als Keith Haring, in één dag de container.

 

Maquette Hotel Houthaven Amsterdam | Kollhoff & Pols Architecten

Het werk van het Maquette Atelier is divers: in toepassing, formaat en materiaal, van modellen tot tentoonstellingen. Voor Kollhoff & Pols Architecten maakten wij een maquette van het winnende ontwerp van Hotel Houthaven aan ‘t IJ, aka Boot&co

Voor deze maquette maakten wij gebruik van massief en fineer Amerikaans noten, esdoorn en giethars. 

De schaal van de maquette is 1:200. 

 

Maquette Huis Huguetan Den Haag | West

Een maquette is bij uitstek een visueel middel om een ander te overtuigen.

In dit geval presenteerde kunstcentrum West met behulp van een door het Maquette Atelier gemaakt model – schaal 1 op 50 – hun visie aan de wethouder en andere belanghebbenden. De maquette laat de klassieke straatzijde van stadspaleis Huis Huguetan aan de Lange Voorhout in Den Haag zien met daarin tentoonstellingen van West. Te midden van de verschillende culturele erfgoedinstellingen op het Lange Voorhout wordt door West een podium gecreëerd voor experimentele en hedendaagse kunst. West is van mening dat het Museumkwartier ook hedendaagse kunst verdient en heeft tijdelijk intrek genomen op dit adres.

Het interieur van de maquette werd gemaakt in samenwerking met Marie José en Akiem van West.

 

maquette jason file

Maquette Sculpture Garden | Jason File

  • Voor Jason File hebben we deze kleine maquette gemaakt voor zijn inzending voor de Picton Art Prize.

Zijn voorstel “Sculpture Garden” heeft het tot de laatste 8 gehaald. Maar helaas is hij het dit keer niet geworden.

maquetteschaal 1:30